Důvody se liší, resumé je stejné: Vyloučení polysacharidů

3) Uživatelé a idea

Foto: Rybí filet s batáty

 

Gluten free true (opravdová bezlepková dieta)

Tato dieta se opírá o poznatky, že mnoha "bezlepkářům" nestačí přejít na obvyklou dietu s vyloučením lepku, se zachováním konzumace obilovin, ať už průmyslově zbavených lepku, nebo přirozeně bezlepkových. Doporučuje proto zcela vyloučit všechny obiloviny. Asi nejznámější osobností ve spojitosti s výzkumem a propagací Gluten free true diet je doktor Peter Osborne z Texasu.

 

SCD - specific carbohydrate diet (dieta bez specifických sacharidů)

Tato dieta je založena na vyloučení specifických sacharidů (disacharidy a polysacharidy), které nejsou snadno stravitelné, proto zůstávají dlouhou dobu ve střevech a "krmí" zde škodlivé bakterie, které se přemnoží a způsobují zanícení střevní stěny a s tím spojené komplikace, jako je snížená imunita, Crohnova choroba, celiakie, chronický průjem, psychické poruchy... těžko hledat chorobu, která by neměla souvislost s trávením. Úloha diety tkví v tom, že tyto škodlivé bakterie vyhladoví a obnoví rovnováhu bakterií ve střevech. Dieta má podle chemické struktury přesně vyspecifikované potraviny, které jsou povoleny. Sacharidy jsou zde klasifikovány podle jejich molekulární struktury: struktura monosacharidů s jedinou molekulou umožňuje snadné vstřebávání střevní stěnou a tyto jsou tedy povoleny (med, ovoce). Problematikou se zabývá kniha lékařky Elaine Gottschall "Prolomit začarovaný kruh" a kniha další lékařky Natasha Campbell-McBride "Syndrom střeva a psychologie"

Zdroj


Foto: Vepřový plátek se smaženými rajčaty a napařenými fazolkami

 

Atkinsonova dieta

Atkinsonova dieta je světově populární nízkosacharidová dieta a výživový systém, navržený v roce 1972 kardiologem Robertem C. Atkinsem. Dle něj je to právě konzumace sacharidů, zejména pak bílého rafinovaného cukru a bílé mouky, co vede k civilizačním nemocem jako jsou výkyvy krevního cukru a kardiovaskulární onemocnění. Dieta je založena na omezení konzumace sacharidů a poskládání jídelníčku převážně z pokrmů obsahujících tuky a bílkoviny. Tak jako u ostatních nízkosacharidových diet zde jde o navození tukového metabolismu, který pro výrobu energie využívá tuky namísto sacharidů. Atkinsonova dieta má několik fází – pro úbytek váhy a  udržovací režim. V poslední době je hodně využívána tzv. Modifikovaná Atkinsonova dieta, která už není tak strikní a povoluje více sacharidů, převážně ze zeleniny.

Zdroj

 

Ketogenní dieta

Pokud člověk hladoví nebo přijímá stravu s vysokým obsahem tuků a naopak výrazně omezeným podílem cukrů, jeho tělo využívá k tvorbě energie téměř výhradně tuky. Ty se v játrech zpracovávají na mastné kyseliny a ketony (aceton, 3-betahydroxybutyrát a acetoacetát). Ketolátky jsou při nedostatku cukrů hlavním zdrojem energie pro mozek. Ketogenní dieta je ve světě považována za standardní způsob léčby epilepsie, v České republice se jí věnuje zatím Centrum pro epileptologii při Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze, Ústav dědičných poruch VFN a FN Brno.

Zdroj

 

Paleo dieta

Výše uvedené diety nejsou sice zatím lékařskou veřejností nadšeně přijímány, ale pro své jednoznačné zdravotní výsledky alespoň tiše tolerovány. Jiné je to s Paleo dietou, která je postavena na stejných základech, ale již tam není ten "zdravotní důvod", ale "jen" zvýšení kondice a normalizace tělesné hmotnosti... Pokud ale opravdu existuje způsob stravování, které optimalizuje stav střevní mikroflóry a způsobuje přechod metabolismu ze sacharidového (energii vyrábí ze sacharidů a tuky ukládá) na tukový (energii vyrábí převážně z tuků), neměli bychom to přehlížet! Paleo dieta je ale namísto toho vystavena spoustě oponentních názorů, které bohužel ale moc jasno do věci nevnášejí, protože jsou založeny na mylné interpretaci Paleo diety jako diety založené na konzumaci masa a úplném vynechání sacharidů, potřebných pro činnost mozku. Přitom by bylo tak zajímavé si přečíst seriózní studii o zdravotním stavu lidí, kteří opravdu Paleo dietu drží. Více o Paleo dietě ve článku Suroviny  a na stránkách Paleo.sk

Foto: Kuřecí salát se zeleninou a pomerančem

Proteinová dieta
- poprvé popsaná v USA v roce 1974 na Harvardově univerzitě. Představuje ucelený dietní komplex, pomocí kterého lze dosáhnout správné tělesné váhy podle předem stanoveného plánu.

Tato dieta vychází z toho, že v potravinách jsou přítomny tři složky jako zdroje energie - sacharidy, proteiny (bílkovin) a tuky. Ty nám poskytují živiny a energii. Je třeba zdůraznit, že proteiny jsou základním stavebním kamenem svalové hmoty a jsou vůbec základním stavebním prvkem živých organismů (jsou složeny z aminokyselin). Dále ovšem potřebujeme vodu, vitamíny a minerály obsažené, za ideálního předpokladu v potravinách (nebo v doplňcích stravy).

Základní metoda tohoto dietního plánu spočívá v tom, že tělu jsou dodávány vysoce kvalitní bílkoviny za současného snížení příjmu sacharidů a zvýšení podílu určitých druhů zeleniny v jídelníčku. Kromě sacharidů se nesmí objevovat v jídelníčku tuk v žádné formě. Jde o to, že obvykle sacharidy (cukry) jsou primárním zdrojem energie. Pokud je jejich podíl snížen, tělo značně využívat zásobní tuk jako zdroj energie. Pokud by nedošlo k zvýšenému příjmu bílkovin, hrozilo by tzv. spalování svalové hmoty a tím pádem nežádoucí úbytek svalstva.

Tato změna, kdy dojde ke změně zdroje energie a tím i metabolismu, se označuje jako ketóza. Vznikají při ní tzv. ketolátky (jejich hladinu je možné změřit v moči). Tyto látky tlumí pocit hladu a vyvolávají pocit dobré nálady a přílivu energie. Protože dochází k rychlejšímu úbytku zásob vody v těle, je třeba při této dietě dodržovat pitný režim s dostatkem sodíku a draslíku.