Vítejte na stránkách věnovaných nízkosacharidovému stravování, jehož fenoménem je "čistá chuť"

Vyzkoušejte, proč tomu tak je:)!

Nízkosacharidové diety zjednodušeně řečeno vyřazují z jídelníčku všechny škroby (polysacharidy) a mnohé z nich i průmyslové přídatné látky a ochucovadla. V poslední době se o jejich velkou popularitu zasloužila především Paleo dieta, ale i Atkinsonova dieta, SCD, GAPS, nebo Gluten free true. 

Ve světě se s označením "pure taste" (čistá/ ryzí chuť) setkáte u restaurací nabízejících např. Paleo nebo jinou dietu bez použití obilovin, takže si můžete být jisti, že se zde najíte bezlepkově a bez mléka (na mléko je lepší se přeptat, protože může jít o "paleo primal", které toleruje mléko s větším obsahem tuků).

Možná už jste se setkali s pojmem "bezpřílohová dieta". Vynechání škrobových příloh, jako je pečivo, brambory, knedlíky, rýže a podobně, nebo jejich nahrazení zeleninou, je prvním krokem k dietám spadajícím pod pojem čistá chuť. Druhý krok, to, že nepoužíváme průmyslově zpracovaná additiva a zahušťovadla přirozeně vychází z čerstvě upravované stravy jak doma, tak v lepších restauracích nebo jídelnách. Chtěla bych zdůraznit, že nejde o nic nového, vždyť například vysoká gastronomie velmi zřídka používá na zahuštění nebo nastavení jídla mouku a už vůbec nepoužívá glutamáty, polotovary a podobné výdobytky dnešního potravinářství.